İkili Tarana Testi Nedir? Ne Zaman Yapılır
23/05/2017
Şeker Yükleme Testi
23/05/2017

Normal Doğum mu? Sezaryen mi?

Gebe kalmış tüm bayanların akıllarındaki en önemli soru, doğum şeklinin nasıl olacağıdır. Normal doğum mu?? Sezaryen mı?? Rahim duvarına yapılan kesi ile bebeğin doğurtulması işlemidir sezaryen. Anne ve fetusu ilgilendiren  durumlar göz önüne alınarak, tıbbi zorunluluktan veya kişinin isteğine göre yapılan cerrahi bir işlemdir.

İsteğe bağlı sezaryenlerde en sık karşılaşılan neden anne adayının normal doğumdan korkması, bu süreç için kendine güvenmemesi, uzun sürebilecek olan eylemi çekmek istememesi, bebeğini en ufak bir risk altına sokmak istememesi ile normal doğumun uzun dönem sonrası negatif  etkilerinden (rahim ve mesane sarkmaları gibi) kaçınma isteğidir.

Doğum şekline karar veririken annenin ve fetusun durumu hakkında gerekli incelemeler yapılır ve önceden karar verileceği gibi doğum eyleminin gidişatı sırasındada karar verilebilir. Doğum şekli ister normal doğum ister sezaryen olsun  bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra çektiğiniz tüm acılar anlamsız kalacaktır.

Normal Doğum eylemi rahim ağzında açıklık ve silinmeye yol açan, düzenli ve etkili kasılmalar sonucu fetusun rahimden dışarı atılma süreci olarak tanımlanır. Eylem sırasında fetusun pelviste başarılı olarak ilerleyebilmesi, üç değişken arasındaki kompleks etkileşime bağlıdır.

Uterin aktivite (güç), fetus (yolcu) ve anne pelvisi (yol). Normal Doğumun gerçekleşebilmesi için yeterli güçteki ve sıklıktaki rahim kasılmalarının rahim ağzında açılmaya neden olması gerekmektedir. Bu kasılmalar aktif eylemde 2-5 dakikada bir gelen 50-60 saniye süren kasılmalardır. Yine fetus bu kasılmalarla açılan rahim ağzından pelviste ilerleyerek dışarı çıkar ve normal doğum gerçekleşir. İlk doğumu olan kadınlarda normal doğum ortalama 10 saat sürerken daha önce normal doğum yapmış kadınlarda bu süre ortalama 5-7 saat sürmektedir.

Sezaryen ise bebeğin öncelikle karın ön duvarına daha sonra rahme yapılan kesi ile doğurtulması eylemine denilmektedir.Cerrahi bir işlem olması nedeniyle gebelikleri normal seyrinde olan ve anne ya da bebeğinin normal doğum için herhangi bir risk taşımayan durumlarda öncelikle normal doğum denenmesi ve hamile bayanların bu yönde planlama yapması en doğrusu ve sağlıklısıdır.

Sezaryen oranları günümüzde oldukça artmıştır. Bunun birçok nedeni bulunmaktadır; kadınlarımızın eskiye nazaran daha az doğum yapmaları, doğumu geç yaşlara ertelemeleri, sezaryenle daha iyi müdahale edilebilecek anne ve / veya fetüsteki problemlerin tespitinde kullanılan yöntemlerin artması ve bu konuda tecrübe artması, vakum – forseps gibi zor doğumlarda kullanılan aletlerin artık çok sık kullanılmaması, daha önce sezaryen ile doğum yapmış kadınların yine sezaryen ile doğum gerekliliği anlayışı nedeniyle sezaryen oranları artmıştır.

Sezaryen yapılması gereken tıbbi zorunluluk nedenleri nelerdir?

  • Doğum yolunu tıkayan kitle varlığı
  • Yapışık ikizler
  • Annede aktif genital herpes enfeksiyonu
  • Bebeğin kordonunun sarkması
  • Bebeğin eşinin rahim ağzını kaplaması ve normal doğuma izin vermemesi
  • Plasenta yani eşin erken ayrılması
  • Normal doğum eyleminin ilerlememesi
  • Bebeğin normal doğum eylemi sırasında strese girmesi
  • Bebeğin başı ile annenin doğum yolu arasında uyumsuzluk olması (halk arasında çatı darlığı olarak geçen tabirdir)
  • Bebeğin biran önce doğurtulması gereken durumlarda normal doğum gerçekleşmedi ise (Şeker hastalığı, gelişme geriliği olan bebek, annenin tansiyon hastalığı olması, bebeğin etkilendiği kan uyuşmazlığı durumu gibi durumlarda suni sancıya rağmen normal doğum gerçekleşmemesi halinde sezaryen ile doğum tercih edilir).
  • Daha önceden rahim operasyonu geçirmek (önceki sezaryen durumu, myom aldırmak….)
  • Bebeğin baş dışında bir bölgesi ile doğum kanalına girmesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.