Kürtaj istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için yapılmakta olan bir tıbbi prosedürdür. Tıp dilinde küretaj olarak isimlendirilir ve gebelik sonlandırılması dışında başka amaçlar içinde yapılmaktadır (tanı ve tedavi amaçlı).
Küretaj işlemi sonrası hastaların dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır:
- Doktorunuzun önerdiği ilaçları antibiotik ve analjezikler mutlaka kullanılması gerekir
- İşlemden sonra 1 hf -10 gün içinde mutlaka doktorunuza tekrar kotrole gitmeniz gereklidir.
- İşlem sonrası cinsel ilişki en az 3 hafta sonrasına ertelenmelidir. Tıbbi nedenlerle (ölü gebelik veya anomalili gebelik sonlandırması) küretaj yapılmışsa tekrar gebe kalmak için en az 3 ay beklemeniz gerekir.
- Banyo yapmanızda sakınca yoktur. Ayaktan ılık su ile duş şeklinde banyo yapabilirsiniz ama vajinal duş enfeksiyon riski nedeniyle kesinlikle önerilmez.
- Doğum kontrol yöntemlerinden Spiral küretaj işlemi sonrasında hemen takılabileceği gibi işlemden sonra ilk adet esnasında takılması daha doğru olacaktır. Yine doğum kontrol hapına ilk adet ile başlanması gerekir ama işlemden hemen sonrada başlanabilir.
- İstenmeyen gebeliğin sonlandırılması işlemi yani küretaja alternatif haplar ya da düşük hapı gibi ilaçlar henüz ülkemizde bulunmamaktadır. O nedenle hastaların bu tarz yollara başvurması yanlış ve risklidir.
- Küretaj sonrası şiddetli karın ağrısı, adet kanamasından daha şiddetli kanama olması, kötü kokulu akıntı, ateş gibi şikayetlerinizde mutlaka hekiminize tekrar başvurmanız gerekir.