Ay Ay Bebeğiniz ve Siz
Mayıs 23, 2017
Doğum
Mayıs 23, 2017

Ayrıntılı Ultrasonografi

Gebeliğin 22-24. gebelik haftaları arasında yaptıracağınız test ayrıntılı ultrasondur. Organ taraması olarak da bilinen bu inceleme bebeğinizin durumu hakkında ikiliüçlü veya dörtlü testler kadar önemli bilgiler verir. Ayrıntılı ultrasonografi ile bebeğin tüm organ sistemleri ile el, ayak, yüz, kafa gibi fiziksel yapılarda herhangi bir anomali yada kusur olup olmadığı araştırılır. Bazı durumlarda ultrasonografi ile anomali tespit edilemeyeceği gibi organların çalışma durumu ile ilgilide çok fazla bilgi sahibi olunamaz.

Ayrıntılı ultrasongrafi bir kadın doğum doktoru ya da radyoloji uzmanı tarafından yapılır. İşlem yaklaşık 30 dakika kadar sürer. ultrason cihazı olarak normal 2 boyutlu yada 2D ultrasonografi yeterlidir. Halk arasında 3 boyutlu ya da 4 boyutlu (renkli ultrason) olarak bilinen ultrasonografi  cihazı ayrıntılı ultrasonda mutlaka olması gerekli değildir. Önemli olan deneyimli bir doktorun değerlendirme yapmasıdır.

Tüm gebeliklerin takibinde gebeliğin 18-24 haftaları arasında ayrıntılı ultrasonografi yaptırması önerilir. En ideal zaman 22-24 haftalar arasındadır. Bebeğin ya da gebeliğin gidişatında yüksek risk tespit edilmesi durumunda bir üst merkez de inceleme istenir.

Ayrıntılı ultrasonda bebeğin tüm organları sistematik olarak değerlendirilir. Kafa yapısı, kafaiçi boşluklar, beyin dokusu , ağız burun, yüz anomalisi olup olmadığı bakılır özellikle yarık damak dudak anomalileri önemlidir. Daha sonra göğüs boşluğu değerlendirilir kalp, akciğerler, diafragma hernisi araştırılır. Takiben karın boşluğuna geçilerek mide-barsak sistemi, böbrekler, idrar torbası umblikal kordon girişi değerlendirilir. Her iki el-ayak-kollar ve bacaklar varlığı ve yokluğu açısından, yapı olarak içe yada dışa dönük olması, parmak sayısı açısından değerlendirilir.

Ayrıntılı ultrason en tecrübeli ellerde bile bebekte var olan anomalileri %100 saptayamaz. Saptama oranı yaklaşık%60-70 civarındadır. Bunun nedeni bazı anomaliler ilerleyen gebelik haftasında bulgu verirken, bazı durumlarda anomaliyi ultrason ile tespit etmek mümkün değildir. Tüm değerlendirmelere rağmen gebeliklerin yaklaşık %2-3’ünde doğumsal kusurlar (konjenital anomaliler) izlenir.

Kliniğimizde son teknoloji, 4D (4 boyutlu) özelliği de olan ultrasonografi kullanılmakta olup hastalara tüm ultrason incelemesi CD kaydı şeklinde verilmektedir.

 

Op.Dr Sonay İsenlik

Konyaaltı Kadın Doğum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.