Bebek Hareketlerini Saymak Nedir? Nasıl Yapılır?
Şubat 20, 2018
Gebelikte Tetanoz Aşısı
Mayıs 28, 2018

Kadın Üreme Sistemi – Organlar ve Fonksiyonları

İnsan vücudu hücreden oluşur. Hücreler dokuları meydana getirir, dokular organları, organlar sistemleri ve sistemler vücudu oluşturur. Kadı ile erkek arasındaki en önemli farklılık üreme sistemlerindeki farklılıktır.

Kadı üreme sistemi iç ve dış genital organlar olarak ikiye ayrılır.

 Dış Genital Organlar

Vulva: Dış genital organ vulva olarak isimlendirilir. Tepe kısmında kıllar ve yağ dokusu içerir. Vulvanın en tepesine mons pubis denir. Bu kıllar birkaç santimetrelik alanda bulunur. Kılların fonksiyonları açık bir şeklide netleşmesede, seksüel fonsiyonda ve kadınlara özel koku oluşumunda etkili olduğu düşünülüyor.

Labıum majus (büyük dudaklar): orta hatta bulunan uzunlamasına bir çift doku katlantısıdır. Önden arkaya anüse doğru uzanır. Üzeri cilt ile kaplı olup içinde yağ ve ter bezleri bulunmaktadır. İç yüzünde kıl bulunmaz.

Labıum minus (küçük dudaklar): vajinal açıklığı çevreleyen iki küçük doku olup labım majusla içindedir. Kıl ve yağ dokusu içermez. Bolca sinir ve damar içerir.

Clitoris:  erkekteki penis başının karşılığı olan ereksiyone olabilen bir dokudur. Dışarda görülen kısmına glans klitoris denilir, iç kısmı mons içinde yer alır.

Üretral orifis: Mesanenin yani idrar torbasının dışarı açılmasını sağlayan üretranın son kısmına denir. İdrar bu delikten dışarı atılır.

Vagina: iç ve dış kadın üreme sistemlerini biribirine bağlayan tüp şeklinde bir dokudur. Uzunluğu yaklaşık 8-9 cm olup esneyebilme özelliği olan bir dokudur.

Hymen: vagina girişinde çepeçevre saran ince membranımsı bir dokudur. Ortasında bir delik vardır buna hymenal açıklık denir. Hyemin görevi vaginayı ve iç genital organları dışardaan gelecek mikroorganizmalara karşı korumaktır.

Perine: pelvik kaviteyi çevreleyen kas ve bağ dokusundan oluşan bir dokudur.

Anus:  bağırsakların dışarı açıldığı kısıma verilen ad.

İç Genital Organlar

Pelvik kavite içerisinde bulunan organlardır. Uterus (rahim), tuba uterina (tüpler) ve ovary (yumurtalıklar) den oluşur. Tüp ve yumurtalık sağ ve sol  tarafta olmak üzere iki tanedir ama rahim orta hatta bir tanedir. Anne karnında oluşum sürecinde iki ayrı tüp sisteminin ortada birleşmesi ile rahim oluşur. Bu birleşme esnasında oluşan anormallikler veya tam birleşmenin olmaması ile rahim anormallikleri oluşmaktadır.

Uterus (rahim): pelvik kavite içerisinde armut şekilli rahim dış kısmı düz kas hücrelerinden oluşur ki gebelik sürecinde bebeği  doğuma kadar taşır. İç kısmı endometrıum olarak isimlendirilen bir doku ile çevrilidir ve içi boştur. Gebelik durumunda bebek bu bölge de gelişimini sağlar. Rahimi karın içerisinde asan ve tutan bağlar vardır.

Cervix (rahim ağzı): rahmin vagina içerisine açılan kısmıdır. Bu sayede rahim içi ile dışarı arasında kontakt sağlanır. Jinekolojij muayeneler sırasında rahim ağzı gözlemlenebilir. Bu bölgeden alınan sürüntüler ile (smear testi) hücreler incelenebilir. Endometrial kavite içerisine doğru uzanan serviksin ortasında ki kanala endoservikal kanal denir.

Tuba uterina (tüpler): yumurtalık ve rahim arasında uzanan yaklaşık 10 cm lik tüp şeklindeki organ olup yumurta ve spermin geçişini sağlar. Sperm ve yumurta buluşması ve döllenme tüp içerisinde olmaktadır.

Ovary (yumurtalık):  rahmin her iki tarafında inci renginde olan bir çift organdır. 3.5 cm uzunluğunda 2.5 cm genişliğinde ve 1 cm kalınlığındadır. Karın duvarına ve rahme bağlar ile bağlıdır. Misyonu yumurta geliştirmek ve kadınlık hormonlarını üretmektir. Erkekteki testisin karşılığıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.