Doğumdan sonraki 6 – 12 haftalık süreye lohusalık dönemi denir. Halk arasında 40 çıkması olarakta bilinir. Bu dönem gebeliğin kadında yarattığı fizyolojik ve psikolojik değişimlerin gebelik önceki haline geri dönme sürecidir. Gebelik sürecinde olduğu gibi son derece önemli bir süreçtir. Üreme organlarımızda olan özellikle rahimdeki değişiklikler 6 haftada normal haline döner. Emzirmeyen annelerin büyük bir kısmı bu dönem sonunda adet görmeye başlarken emzirenlerde ise adetlerin tekrar başlaması yaklaşık 6 ay gibi bir süreci bulabilir, hatta bu süreyi bir miktar daha aşabilir. Doğumdan hemen sonra rahim kasılmalarına devam etmekte olup gücü doğum sırasındaki ağrılar kadar fazladır. Bunlara “takip eden ağrılar (afterpains)” adı verilir. Bu ağrılar 2-3 gün kadar devam edebilir. Doğumdan sonra “Löşi (lochia)” adı verilen akıntılar gözlenir. İlk zamanlarda taze kırmızı kanlı akıntı “löşi rubra” gözlenir. Bu sıvının içinde kan ve doku parçacıkları bulunur. Yaklaşık 3-4 günlük bir süreci alır. Takiben miktarı azalır, rengi açılır ve buna da “löşi seroza” denir. Löşi seroza hafif kötü kokulu olabilir ve yaklaşık doğum sonrası 22-27. günlere kadar devam eder. Bu dönemde pedlerin günde birkaç kez değiştirilmesi büyük önem taşır. Hastaların çoğunda löşi serozayı daha koyu kıvamlı ve açık renkli “löşi alba” takip eder. Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra bu tüm bu vajinal akıntılar kesilmesini bekleriz. Löşi içeriği açısından enfeksiyona yatkınlık yarattığı için kötü kokulu yoğun akıntılarınız olduğunda mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekli. Bu dönemde hijyene çok dikkat edilmelidir. Sık sık pedler değiştirilmelidir.
Doğum sonrası kadınları en çok sevindiren değişikliklerden birisi de gebelik sırasında alınan kiloların verilmeye başlanmasıdır. Doğumdan hemen sonra bebek, bebeğin eşi, suyu ve doğum sonu kanamayla birlikte ortalama 4,5-5 kg kayıp olur. Ancak doğumdan sonraki süreçte özellikle bacaklarda şişme ile kendini gösteren vücuttaki sıvı birikimi nedeniyle hızlı kilo kaybı olmaz. Kilo kaybının büyük kısmı doğum sonrası 6 hf ile 6 ay arasında olmaktadır. Doğum sonrası süreçte fiziksel aktivite ve egzersizin hastanın eski formunu yeniden kazanmanın ötesinde de faydaları vardır. Gebelik boyunca genişleyen ve esneyen karın kasları ve pelvik kaslar 6 hafta sonra toparlanır. 6 haftalık sürenin sonrasında egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz. Dolaşım, boşaltım, endokrin gibi diğer sistemlerde olan değişiklikler de 6 hafta sonunda normal haline döner.
Gebelik sırasında saç büyümesindeki değişiklikler doğum sonrası dönemde de devam etmekte olup saçlarda belirgin dökülmeler olabilir. bu süreç tamamen geçici olup saç kaybı kellik tarzında değildir. Kaybedilen saçlar yeniden gelişecektir.
Doğum sonrası süreçte kadınlarda görülen önemli bir problemde idrar ve gaz kaçırma sorunudur. Özellikle zor vajinal doğum olmuş, vakum kullanılması durumlarında ve hastanın daha önceden ya da gebelikte kaçırma şikayeti varsa bu hastalarda kaçırma problemine daha çok rastlanmaktadır. Geçici bir problem olması yanında 6 aydan daha uzun süren idrar ve gaz kaçırma şikayetlerinde mutlaka hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Doğum sonrası dikkat edilecek noktalar
Özellikle normal doğum sürecinden sonra annelerin akıllarında şu soru belirir; acaba vajinam ne kadar genişledi? Eşimle aramda ki ilişkiyi ne kadar etkileyecek? Cinsel haz alabilecek miyim?